Kilka dni temu po namowie brata zainstalowałem sobie grę o nazwie Battlefield Heroes. Szczerze mówiąc nie myślałem, że ja jako fan americas army może mi przypaść do gustu gra BFH. A jednak, ostatnimi czasy nie ma dnia aby nie zagrał chociaż jednej partyjki.
Krótko o grze.
Sama gra jest darmowa, brak też abonamentu aby pograć w sieci co według mnie jest bardzo duzym plusem. Producent - EA DICE zarabia na płatnych dodatkach, takich jak pokazywanie gestów, odzież czy bronie.
Grafika rodem z kreskówi, a do tego wesoły "żołnierski" dźwięk genialnie wprawiają gracza w dobry nastrój. W grze mamy wybór dwóch frakcji: The National Army i The Royal Army. Po wyborze frakcji musimy wybrać swoją klasę, a mamy do dyspozycji: Żołnierz - postać najbardziej uniwersalna w grze, połączenie dwóch klas o których będę pisał poniżej. Komandos - to żołnierz uzbrojony w snajperkę oraz nóż, wg mnie dobry jest na mapach dużych, gdzie z ukrycia może zabijac z dalekich odległości piechotę wroga. Kanonier - wyjątkowo dobry przeciw pojazdom naszego przeciwnika.
W grze występują 3 rodzaje pojazdów: * Jeep - dobry to szybkiego przemieszczenia się z jednego miejsca do drugiego. W obstawie 2 żołnierzy może być silnym argumentem przeciwko siłom wroga. * Samolot - dobry do osztrzeliwania ludzi i czołgów. Jak dla mnie za trudny w prowadzeniu, moje próby lataniem samolotem kończyły się albo wylotem poza mapę( co skutkowało ginięciem mojej postaci) albo upadkiem na ziemie, * Czołg - mój ulubiony pojazd. Zabójcza broń, szczególnie gdy jedziesz z kanonierem.
Battlefield trailer:
Ilość map w tej chwili nie jest imponująca, bo jest ich chyba tylko 4. Ogólnie gierka mnie wciągneła. A co Wy o niej myslicie?
Grałem, widziałem, wystarczył jeden dzień. Ogółem koncepcja gierki jest bardzo ciekawa - fajna stylizacja, fajne mapki, fajny pomysł. I przede wszystkim marka - EA wydaje grę za darmo - koniec świata?
Od razu jednak w grze rzuca się monotonność - ileż można grać na tych samych mapkach? W końcu wszystko się znudzi, a jeżeli mapy zliczyć można na palcach, to chyba mała przesada - tym bardziej jednej ręki.
Ta gra to spory sukces EA, bo choć gra była darmowa, dosyć szybko zarobiła spore pieniądze na gadżetach. Polacy za pewne nie kupowali, ale ludzi z Zachodu i owszem - w końcu było ich dosyć sporo, bo gierka w mgnieniu oka zdobyła milion użytkowników.
Nie wiemy, ile jest ich obecnie, pewnie więcej. Wiem jednak, że sporo zrezygnowało z powodu nudy. Z tymi czterema mapkami startowymi to istny wstyd.
Za pewne jednak nie poświęciłaś tej grze sporo czasu - koncept owszem, przejdzie, ale nie pograsz w tą grę zbyt długo. Porównywać ją do długich i wszechstronnych gierek to czysta zbrodnia
Zdecydowanie największym minusem gry są tylko 4 mapy oraz to, że nie możemy zdecydować na której chcemy grać. Bronie się jedynie wypożycza, czyli kupujemy je tylko na np. 7 dni. Na szczęście łatwo się zarabia dzięki czemu już po pierwszym dniu gry mogłem kupić 2 bronie na miesiąc .
Osobiście gra mi się bardzo podoba - daje sporo radości. Mam już trzy dość zaawansowane postacie: soldiera 22 lvl, gunnera 20 lvl oraz commando 17 lvl <- jak widać sporo czasu spędziłem w grze.
Oczywiście gra jest prosta - nie ma możliwości stosowania tutaj zaawansowanej taktyki. Miłośnicy realistycznych gier - będą zawiedzeni - no chyba, że mają sporą dawkę poczucia humoru i od czasu do czasu zechca pograć w coś mniej zaawansowanego. W każdym razie gra jest fajna i mile spędza się przy niej czas. Fakt -plansz jest zbyt mało - ale mam nadzieję, że się to zmieni - np teraz dodali piątą planszę.
Azgheros Mój blog o zarabianiu i wygrywaniu: http://zarabianie-wygrywanie.blogspot.com Mój blog z Opowieścią Fantasy: http://fantasy-opowiesc.bloog.pl
Nie mozna powiedziec, ze konwencja jest zla, bo ukazanie II wojny z tej perspektywy jest przesmieszne. Szkoda tylko, ze pomysl nie jest tak rozwijany jakby moglbyc. Dziwi mnie to troche, bo gra spotkala sie z niezwykla aprobata ze strony uzytkownikow. Moze jednak EA cos kombinuje? Nie wierze, ze zaspokoili sobie glod pieniedzy dotychczasowa gotowka;)
EA żeruje na BH tak jak na większości swoich gier. I chyba słusznie uzasadniane jest to problemami finansowymi EA. Czytałem, że EA zmienia swoją politykę -> zamierza dbać bardziej o gry i budować własne tytuły, a to wszystko spowodowane jest kryzysem - w w firmie zwolniono 1500 osob, kilkanascie tytulow zaniechany, pod znakiem zapytania stoja takie gierki jak DEAD SPACE, MIRROS EDGE, BRUTAL LEGEND i THE SABOUTEUR (!!!!).
Seria Battlefield ma nie ucierpieć, ale czy akurat Heroes będzie kontynuowane? Wiem tylko, że BAD COMPANY na pewno będzie.